Laat ons even overlopen waarop die term slaat :

  • Medisch onderzoek

Elke duiker of aspirant-duiker die een medisch onderzoek ondergaat of onderging ten vroegste op 1 september vorig jaar (2023) en waarbij er geen klinische tegenaanwijzingen zijn om te duiken verkrijgt een medische keuring voor het jaar 2024, met een geldigheidsdatum tot 31 maart 2025, startend vanaf de datum van de medische keuring.

Er ligt een voorstel ter tafel bij NELOS om dit enkel nog door erkende geneesheren te laten uitvoeren (= verbonden of goedgekeurd door NELOS) maar voorlopig is dit nog niet het geval.   Dit verplicht onderzoek mag nog door eender welke geneesheer naar keuze gedaan worden.

De Geneeskundige Commissie benadrukt wel dat de keuring bij voorkeur gebeurt door een arts met voldoende kennis van de duikgeneeskunde.   Buiten de ondervraging en een algemeen onderzoek, moet er speciale aandacht besteed worden aan neus, keel en oren.  De dokter gebruikt best de NELOS medische steekkaart met de absolute en relatieve contra-indicaties voor het duiken.  Het formulier kan u onder het kopje 'Formulieren' terugvinden.

  • 45 jaar of ouder ?

Vanaf de leeftijd van 45 jaar en verder om de 5 jaar, dient een inspanningstest met ECG en bloeddrukmeting (cyclo-ergometrie) te gebeuren door een voldoende gequalificeerde arts.

  • Medische fiche

De formulieren worden ter beschikking gesteld in een handig A4-formaat.  Deze zijn verplicht te gebruiken, in hun meest recente vorm.  (zie Formulieren). 

  • Contra-indicaties

Het spreekt voor zich dat niet alle huisartsen even goed vertrouwd zijn met de vereisten van de duiksport.  Voorlopig mag elke huisarts dit onderzoek nog doen en je fiche invullen.    Maar als zo'n arts het nieuwe formulier ‘Medische Fiche’ onder ogen krijgt vraagt die zich soms af wat er nu eigenlijk allemaal wél en wat niet moet bekeken worden, om je al dan niet geschikt te verklaren.   Dat zal in het verleden ook wel vaak zo geweest zijn.  Menig arts zal dit vrij makkelijk ondertekenen van zodra hij of zij van mening is dat je in het algemeen gesproken in goede gezondheid bent.

Maar helemaal sluitend is dit toch niet.  Voor het geval je toch vragen daaromtrent zou krijgen, vind je onder het kopje 'Formulieren' een overzicht van de indicaties en contra-indicaties voor het beoefenen van de duiksport, zoals beschreven voor NELOS.   Wil je vragen of twijfel voorkomen neem dit dan mee naar je arts voor het controlebezoek.

De attesten zijn pas geldig als ze door zowel de arts als door de duiker ondertekend zijn. Deze strook dient bij betaling van het lidgeld afgegeven of bezorgd te worden aan de clubsecretaris.  Voor onze club mag dat gerust per mail, door middel van een scan van een volledig en duidelijk ondertekend document.  Lever het bij voorkeur af, samen met uw inschrijvingsbewijs. 

Graag sturen naar het adres van de secretaris : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..   Hier kan u ook terecht voor alle vragen ivm. inschrijving, administratieve formaliteiten in dit verband.